Wat is een Poolse sleutel?

Een Poolse sleutel is een stuk gereedschap dat speciaal is ontworpen om fietssloten te kraken. Het is een lange, dunne staaf met een haak aan het uiteinde. De haak wordt in het slot gestoken en vervolgens wordt het slot met een hefboom opengedraaid.

Hoe werkt een Poolse sleutel?

Een Poolse sleutel werkt door gebruik te maken van het principe van hefboomwerking. De haak van de sleutel wordt in het slot gestoken en vervolgens wordt het slot met een hefboom opengedraaid.

De haak van de sleutel past precies in de sleutelopening van het slot. De hefboom wordt vervolgens op de haak geplaatst en wordt gebruikt om het slot open te draaien.

Dit kan in een paar seconden worden gedaan, waardoor fietsendieven hun slag kunnen slaan zonder dat iemand het doorheeft.

Hoe voorkom je dat je fiets met een Poolse sleutel wordt gestolen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je fiets met een Poolse sleutel wordt gestolen:

  • Gebruik een slot met een hoog beveiligingsniveau. De Fietsersbond raadt aan om een slot met minimaal drie ART-sterren te gebruiken.
  • Gebruik twee sloten. Dit maakt het voor dieven moeilijker om je fiets te openen.
  • Parkeer je fiets op een goed verlichte plek.
  • Zorg ervoor dat je fiets altijd goed vastzit aan een vast object.

Conclusie

Poolse sleutels zijn een serieuze bedreiging voor de veiligheid van je fiets. Door een slot met een hoog beveiligingsniveau te gebruiken en twee sloten te gebruiken, kun je de kans op diefstal met een Poolse sleutel aanzienlijk verkleinen.