Wat is een steeksleutel?

Een steeksleutel is een stuk handgereedschap dat bestaat uit een lange, dunne steel met aan het uiteinde een open U-vormige sleutelbek. De sleutelbek past over de evenwijdige en tegenover elkaar liggende zijden van een zeskantige of vierkante moer of boutkop.

Steeksleutels zijn er in verschillende maten, afhankelijk van de maat van de moer of bout waarvoor ze gebruikt worden. De meest voorkomende maten zijn 8, 10, 12, 13, 14 en 17 millimeter.

Soorten steeksleutels

Er zijn twee hoofdsoorten steeksleutels: enkele steeksleutels en dubbele steeksleutels.

  • Enkele steeksleutels hebben één sleutelbek aan het uiteinde van de steel. Deze steeksleutels zijn geschikt voor moeren en bouten met een bepaalde maat.
  • Dubbele steeksleutels hebben twee sleutelbekken aan het uiteinde van de steel. De sleutelbekken zijn meestal instelbaar, zodat ze geschikt zijn voor een groter bereik aan maten.

Hoe gebruik je een steeksleutel?

Om een steeksleutel te gebruiken, plaats je de sleutelbek over de moer of boutkop. Zorg ervoor dat de sleutelbek goed past over de moer of boutkop, zodat je er voldoende kracht op kunt zetten.

Om de moer of bout vast te draaien, zet je de sleutelbek met de klok mee. Om de moer of bout los te draaien, zet je de sleutelbek tegen de klok in.

Tips voor het gebruik van een steeksleutel

  • Gebruik altijd de juiste maat steeksleutel. Een te kleine steeksleutel kan beschadigingen aan de moer of bout veroorzaken.
  • Zorg ervoor dat de sleutelbek goed over de moer of boutkop past. Als de sleutelbek niet goed past, kan de moer of bout vastlopen.
  • Zet niet te veel kracht op de steeksleutel. Te veel kracht kan de moer of bout beschadigen.

Conclusie

Een steeksleutel is een veelgebruikt handgereedschap dat onmisbaar is voor veel klussen. Door de juiste steeksleutel te gebruiken en een paar eenvoudige tips te volgen, kun je hem veilig en efficiënt gebruiken.