Klopsleutels

klopsleutel

De klopsleutel wordt veel besproken in de lockpicking wereld, er is zelfs een tv-documentaire van gemaakt. Om u een betere indruk te geven van deze sleutel en de techniek hebben we onderstaande vragen voor u beantwoord.

Wat is een klopsleutel?
Een andere benaming voor de klopsleutel is slagsleutel. Deze sleutels worden ook wel bump keys genoemd. De inkepingen van klopsleutels zijn maximaal geslepen in standje 9. Dit is het diepste standje bij de bekende sleutel maak machines en klopsleutels worden daarom ook wel ‘999’-sleutels genoemd. De klopsleutel kan ook handmatig uit gevijld worden, dat is zelfs te prefereren als u een sleutel moet maken voor een slot dat niet veel voorkomt. De standaard slagsleutels passen namelijk niet in dit slot en zijn alleen geschikt voor de meest verkochte sloten in Nederland en België. 

Zijn klopsleutels lockpicking?
Eerlijk gezegd verschillen de meningen hierover, net als over deze slotentrekkers. Technisch gezien is alles dat sloten opent zonder sleutel en schade lockpicking, maar er word vaak gewezen op de nadelige effecten die bump keys kunnen hebben op sloten. Deze lockpick techniek laat namelijk lichte sporen van gebruik achter, met name op de pinnen en soms aan de voorzijde. Dit komt echter met name voor bij hobbyisten die geen of weinig ervaring hebben met deze technieken. Geoefende hobbyisten zullen geringe of geen sporen op het slot achterlaten met de klopsleutel.

Hoe werkt de klopsleutel methode?
Klopsleutels werken op dezelfde manier als een lockpick gun. Doordat de bump key in het slot word geslagen springen de sluitpinnen boven de shearlijn, waardoor het slot open gemaakt kan worden. Enige verschil is dat tension tools overbodig zijn, omdat de spanning op de klopsleutel zelf moet worden toegepast. Dit doet men door met een vinger lichte druk te zetten op de zijkant van de klopsleutel. In het volgende stappenplan leggen we uit hoe de slagsleutel techniek werkt.

  1. Een klopsleutel kopen of vervaardigen is de eerste stap. Elk slot heeft andere klopsleutels nodig vanwege de verschillende grootte, pinnen en profielen. In de verkochte set zitten alleen de klopsleutels van de twintig meest voorkomende sloten.
  2. Plaats de bump key met een rubbertje of veertje in het slot. Bij het invoegen voelt u door het opdoen van ervaring aan of de sleutel wel geschikt is.
  3. Houd een continuerende licht spanning op de zijkant van de klopsleutel met een van uw vingers. De juiste spanning is essentieel aangezien dit de pinnen laat vast hangen boven de shearlijn.
  4. Sla met een plat en hard voorwerp of de hamer van Brockhage op de achterkant van de klopsleutel. Probeer verschillende niveau’s van spanning uit en zorg dat de sleutel ook terugspringt uit het slot.
  5. Herhaal dit een aantal keren en het slot springt vrijwel vanzelf open.

Beginnende lockpickers hebben weleens moeilijkheden met het gebruik van de bump key techniek,  net als de pick gun of deze sets, vrijwel altijd omdat ze niet de juiste spanning toepassen of een verkeerde klopsleutel kopen of gebruiken. Voor een visueel beeld van de werking van de slagsleutel raden we onderstaand youtube filmpje aan.

Een uitgebreidere beschrijving? Kijk dan eens hier.

Geef een reactie